Bon cop de falç!. (llibre)

Atractiva forma de repassar i entendre la història del nostre poble a través de la visió d’un camperol que per venjar la mort de la seva estimada s’enfronta als castellans que, pels vols de 1640, intenten ocupar per la força el seu (i nostre) país. Al llarg de ben bé vint anys lluitarà encarnissadament i es convertirà en heroi d’un poble mancat de lideratge mentre veu morir els seus estimats i la seva forma de vida.
En aquesta novel·la veiem i entenem la cèlebre frase del nostre himne i aprenem com, al final, tan és que l’enemic vingui del nord com del sud perquè al final i a l’hora de la veritat sempre hem estat un poble que se les ha hagut de compondre tot sol i que per molta confiança que s’ha volgut demostrar cap a altres pobles al final només en queda un, el propi. Com en Joan Martí, el protagonista, que finalment només pot comptar amb els seus, amb els seu poble.
Durant el periple d’en Joan Martí i a un ritme certament encertat coneixerem com van anar les campanyes de defensa de Cambrils, de Barcelona a les fortificacions de Montjuïc, de Martorell o de Perpinyà barrejades amb autèntics cameos de personatges il·lustres de l’època. Coneixerem mètodes repressors i formes d’acabar amb la vida dels altres certament espectaculars i sentirem que, com no pot ser de cap altra manera, un poble continua viu mentre continua unit.
En definitiva, una bella lliçó novel·lada i del tot recomanable per aquells que encara alberguen dubtes de cap a on a d’anar el país. En poques paraules, un fantàstic regal de Sant Jordi.